• Rahat ve huzurlu uyumak mümkün

SOLUNUM YETMEZLİĞİ

Kronik Bronşit

Kronik bronşit, akciğerleri soluk borusuna bağlayan bronşların enflamasyonudur. Bronşlar iltihaplanınca, akciğerlere giren ve çıkan hava akışı azalır ve akciğerler mukus veya salya üretmeye başlar. Kronik bronşit, akut bronşitten farklıdır; arka arkaya gelen iki yıl içerisinde üç aya kadar çıkan bir süre için günlerin çoğunluğunda öksürük oluşturan mukus üretimi söz konusu ise bu durum kronik bronşit olarak değerlendirilir. 45 yaşını üzerindekilerin daha gençlere göre kronik bronşit olmaları daha çok beklenen bir durumdur. Kronik bronşit tedavi edilmezse amfizeme sebep olabilir. Bu hastalık her yıl 7.5 milyon Amerikalı’yı etkilemekte ve bunlardan 3.500’ünün ölümüne neden olmaktadır. Kadın vaka sayısı erkeklere nazaran daha fazladır.

Sigara kullanımı, kronik bronşitin en çok karşılaşılan sebebidir. Sigara kullanmayanlarda ise hastalığın nedenleri arasında;

Belirtiler

Kronik Bronşit ve Amfizem arasındaki fark nedir?
Kronik bronşit ve amfizem, Kronik Obstrüktif Solunum Hastalığı (KOAH) yapan iki hastalıktır. Bu iki hastalığın da ana sebebi sigara kullanımıdır. Sigara dumanı ve hava kirleticileri, hava yolu boyunca mukusu(balgam) hareket ettiren hassas tüylere zarar verir ve böylece kronik öksürük ortaya çıkar. Her iki hastalıkta da hava yolu zarar görür. Amfizem, tahrip olmuş hava yolu nedeni ile ortaya çıkar ve kronik bronşitten daha şiddetlidir.

Kronik bronşit nasıl ortaya çıkar?
Kronik bronşit aniden ortaya çıkmaz. Soğuk algınlığı tedavisi sonrası, hasta öksürmeye devam eder ve birkaç hafta boyunca büyük miktarlarda balgam çıkarmayı sürdürür. Kronik bronşit hastalarının büyük bir çoğunluğu sigara kullanıcıları olduğundan, bu öksürükler sigara öksürüğü olarak algına bilir. Zaman ilerledikçe, öksürük ve balgam çıkarma her soğuk algınlığından sonra daha da artar ve kısa sürede bu belirtiler yıl boyunca görülür hale gelir.

Kronik Bronşitin tanısı nasıl konur?
Kronik bronşit teşhisi yapmak için doktorunuz bir kaç dizi test uygulayabilir. Solunum fonksiyon testi; akciğerlerden atılan hava akışı hızının ölçülmesi ile kronik bronşit tanısında kullanılır. Hava akışı ne kadar yavaş ise kronik bronşit teşhisi o kadar kuvvetlenir. Kan testleri ve göğüs röntgeni hastalığın tanısına yardımcı olan yöntemlerdir.

Kronik bronşit nasıl tedavi edilir?
Doktorunuz, hava yolunu açmaya yardımcı olan ve bronkodilatör olarak isimlendirilen ilaçlar önerebilir. Özellikle astımlı olan ağır vakalarda steroidler de kullanılabilir. Akciğerlerde enfeksiyon varsa bazı antibiyotiklere de tevdide yer verilebilir. Kanlarındaki oksijen seviyesi düşük olan hastalarda bazen oksijen tedavisi faydalı olabilir. Oksijen tedavisi, solunumu rahatlatacak şekilde hava yoluna fazladan oksijen verilmesini sağlar.

Kronik bronşit olduğumu düşünüyorsam ne yapmalıyım?
Doktorunuza başvurun; size uygun olan bir tedavi planı ortaya konacaktır. Bu arada, sigarayı bırakın ve düzenli egzersiz yapmaya başlayın. Dengeli beslenin ve ideal vücut ağırlığınızı koruyun. Grip veya zatürre aşısı yaptırmak için doktorunuza danışın. Solunumunuzun daha iyi hale gelebilmesi için doktorunuzdan solunum rehabilitasyonu için yardım alın.